Dwingeloo, één van de mooiste brinkdorpen van Drenthe, is in 2012 verkozen tot groenste dorp van Europa. De Brink is het oude dorpscentrum waar de boerderijen omheen lagen en vroeger het vee over de Drift naartoe werd gedreven. Op de 'grote' Brink zijn nog een oude brandvijver, de Riete, en een muziekkoepel. In de zomer worden er diverse activiteiten georganiseerd. Dwingeloo is gelegen aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van Europa. Verder is er een uitgebreid winkelbestand, zijn er diverse horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. Kortom genoeg te beleven!
Bezienswaardigheden:
Havezate Oldengaerde
Gaat u Dwingeloo per fiets of auto ontdekken dan mag het Westeinde niet ontbreken. Aan deze mooie klinkerweg staan vele karakteristieke gebouwen. Havezaten en boerderijen temidden van bos en weide geven een goede indruk hoe de rijken zich vroeger graag in Dwingeloo vestigden. Het pronkstuk is Havezate Oldengaerde. Het landgoed is nog niet toegankelijk. Wel staat er bij de weg een informatiepaneel met alle hoogtepunten uit de geschiedenis.
Schaapskooi Dwingeloo
De schaapskooi van Dwingeloo is prachtig gelegen aan de uitgestrekte heide van het Dwingelderveld. De herders Renny Westerink en Johan Coelingh zien u graag voor een bezoekje. Elke dag vanaf 17.00 uur kunnen kinderen de schapen aaien en knuffelen tijdens het knuffelkwartiertje. Het bezoek aan de schaapskooi kunt u combineren met een mooie wandeling. Bel voor meer informatie: Tel. 0522 - 47 29 51. Adres: Achter ’t Zaand te Dwingeloo.
Radiotelescoop Dwingeloo
Tijdens een wandeling over de hei zult u zeker de imponerende radiotelescoop van Dwingeloo zien. Wilt u hem van dichtbij bekijken dan is de kortste route via het buurtschap Lhee en dan de borden Astron volgen. Bij de radiotelescoop staan informatiepanelen.
Franse Huizen
Aan de Entingheweg 2 t/m 6 staan 'De Franse Huizen'. Deze huisjes zijn rond 1689 gebouwd in opdracht van de heer van Batinge* gebouwd voor Hugenoten** die gevlucht waren uit Frankrijk.
*De heer van Batinge woonde op Havezate Batinge. Deze havezate is helaas afgebroken in 1832. Maar in de gloriejaren was het naar men zegt een gebouw vol pracht en praal. Wanneer u vanaf het dorp via de Batingeweg en Vlakendijk naar het Westeinde fietst kunt u, als u goed kijkt, de grachten en lanen van weleer in het landschap terugvinden.
**De benaming 'Hugenoten' werd gebruikt voor Franse protestanten in de 16e en 17e eeuw die door de godsdienstoorlog gedwongen werden om zich te bekeren tot het katholieke geloof.
Voor beschikbaarheid en reserveringen kunt u ons bellen op: 0521 593709
0653650182
0657111742
0f mailen naar: johanencobyjanssens@home.nl